image_pdfimage_print

Boeken

De Durfplaats heeft boeken in de verkoop. Het aanbod zal gaandeweg worden uitgebreid. Daarnaast vindt u op deze pagina boekbesprekingen.

Wat is de impact van de verdere digitalisering van de samenleving als we deze tegen het licht houden van de dronetechnologie? Hoe ziet de wereld eruit als we het dan hebben over mobiliteit? En hoe denkt de huidige samenleving over de enorme mogelijkheden en uitdagingen die deze technologie met zicht meebrengt?

Het boek: ‘Zicht op drones, een nieuw era in de luchtvaart’ geeft je antwoord op deze vragen.
Samen met 18 andere auteurs hebben we een mooi samenhangend geheel gevormd die je inzicht geeft hoe de huidige stand van zaken is en hoe de toekomst eruit kan zien.

Het bijzondere aan dit boek is dat je vanuit 19 verschillende uitgangspunten een visie leest over de dronetechnologie in de samenleving. Hierdoor ontstaat een mooie balans tussen de mogelijkheden en uitdagingen die deze ontwikkeling met zich meeneemt.

Het is en ‘must read’ voor iedereen die wil weten hoe dronetechnologie nu al ingezet wordt en waar dit in de toekomst zijn weg zal vinden in de samenleving. Dat dit impact heeft op heel veel verschillende gebieden in de samenleving is voor ons een feit. Er zal geen branche zijn waarin dit niet zo zal zijn.

Boekbesprekingen

The Regulation of Air Transport: From Protection to Liberalisation, and Back Again 

door Barry Humphreys

Aangezien het luchtvervoer een cruciale rol blijft spelen bij het verbinden van mensen en bedrijven over de hele wereld, is het van essentieel belang dat we de veilige en efficiënte werking ervan waarborgen door middel van passende regelgeving. In het boek The Regulation of Air Transport wordt de regulering van het internationale luchtvervoer vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog tot heden in kaart gebracht. De regulering van het luchtvervoer omvat een breed scala aan kwesties, van de veiligheid van vliegtuigen en passagiers tot de milieueffecten van vliegreizen. Regelgevende instanties, zoals de Federal Aviation Administration (FAA) in de Verenigde Staten en het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) in Europa, zijn verantwoordelijk voor het vaststellen en handhaven van voorschriften met betrekking tot luchtvervoer.
De auteur volgt in het boek een aantal belangrijkste trends en ontwikkelingen, zoals de vrijheden van de lucht, deregulering van de luchtvaart in de VS en liberalisatie in Europa, maar ook de Open Skies overeenkomsten en de opkomst van Low Cost maatschappijen die bijdroegen aan de groei van de luchtvaart. Air Traffic Management en Slot Coördinatie moeten ervoor zorgen dat drukte in het luchtruim en op airports in goede banen wordt geleid.
Een belangrijk aspect van regelgeving voor het luchtvervoer is het waarborgen van de veiligheid van passagiers en bemanning. Dit omvat voorschriften voor regelmatig onderhoud en inspecties van vliegtuigen, het beheer van het luchtverkeer, de opleiding van piloten en verkeersleiders en het opstellen van procedures die het risico op ongevallen minimaliseert.
Een ander belangrijk aspect van de regelgeving voor het luchtvervoer zijn de milieueffecten van vliegreizen. Er zijn voorschriften om de uitstoot van broeikasgassen door vliegtuigen te beperken en het gebruik van zuinigere vliegtuigen aan te moedigen. Daarnaast zijn er voorschriften om geluidsoverlast rond luchthavens te beperken en de impact van vliegtuigen op lokale ecosystemen te minimaliseren.
Een interessant boek voor luchtvaartwetenschappers (juristen, politici en economen), maar ook leesbaar voor een breder publiek.

Uitgever‏: ‎ Routledge
Paperback, 1e editie (17 april 2023)
258 pag.
Prijs: € 40,99

Over de auteur: Dr. Barry Humphreys is een Britse luchtvaartconsultant die gespecialiseerd is in strategie en regelgeving. Daarvoor was hij o.m. senior toezichthouder bij de Britse Civil Aviaton Authority en directeur van Virgin Atlantic Airways.  

Basisboek Luchtrecht

Dr. Ronald Schnitker

Als actief luchtvaartjurist keek ik al enige tijd uit naar een herziening van het in 2014 uitgegeven boek “Inleiding Luchtrecht” van Dr. Ronald Schnitker (m.m.v. Arnold Rossing), ook een uitgave van Berghauser Pont Publishing, waarvan ik in mijn langjarige luchtrechtpraktijk veel gebruik maakte als naslagwerk. Toen deze zomer inderdaad het “Basisboek Luchtrecht” verscheen heb ik het meteen aangeschaft. Dit meesterwerk, geschreven door Ronald Schnitker, zelf een expert op het gebied van het luchtrecht, biedt een heldere en uitgebreide kijk op de complexe wereld van luchtrecht.
Het nieuwe Basisboek luchtrecht is een vliegend startpunt voor iedereen die geïnteresseerd is in dit complexe en boeiende rechtsgebied. Van de pioniersdagen van de luchtvaart tot de huidige juridische uitdagingen waaronder de opkomst van de drone en onbemande luchtvaart; alles komt aan bod. Het boek toont de evolutie van luchtrecht als een levend en continue-veranderend rechtsgebied.
Het boek biedt een uitstekend overzicht van de belangrijkste internationale verdragen en organisaties die van invloed zijn op de luchtvaart. Wat mij bijzonder aansprak, is de wijze waarop de auteur de internationale (ICAO) en Europese (EASA) luchtvaartregels met elkaar vergelijkt en vervolgens aangeeft welke uitwerking dit heeft in het Nederlands recht. 
De auteur legt de complexe materie op een begrijpelijke en gestructureerde wijze uit, door het luchtrecht in te delen in te delen in gangbare thema’s als luchthavens, luchtvervoer, luchtwaardigheid, opleidingen van luchtvaartpersoneel, vergunningen luchtruimindeling en verkeersleiding, luchtvaarttoezicht, veiligheid, milieu. De auteur slaagt er op deze manier in om de materie op een duidelijke en toegankelijke manier te presenteren. Niet alleen de commerciële luchtvaart komt aan bod, ook de algemene- en recreatieve luchtvaart vinden een plek in dit Basisboek luchtrecht. Naast het publieke luchtrecht, wat de hoofdmoot vormt, is ook aandacht besteed aan specifieke luchtvaartbepalingen in het strafrecht en het privaatrecht, zoals de rechten van de passagier. 
Een inhoudsopgave van het Basisboek kan worden gedownload van de website berghauserpont.nl.

Wat het boek echt onderscheidt, is de praktische insteek. De auteur voorziet de lezer van een aantal rechterlijke uitspraken die de abstracte juridische concepten tot leven brengen. Hierdoor krijgt de lezer een goed begrip van hoe deze wetten en regels in de praktijk worden toegepast, waardoor het boek geschikt is voor zowel beginners als gevorderden. Voor de lezer die nog dieper in de materie wil duiken, wordt in de tekst de vindplaats van de vele regelingen aangegeven. 

Al met al, het “Basisboek Luchtrecht” is een essentiële toevoeging aan de boekenplank van iedereen die geïnteresseerd is in de luchtvaart of het rechtsgebied daaromheen. Het is een boek dat inspireert, informeert en bovenal, een boek dat een helder inzicht geeft in de complexe wereld van het luchtrecht.

Mr. Jan Willem Storm van ‘s Gravesande
Uitgever: Berghauser Pont Publishing, Amsterdam
653 pag.
Prijs: € 79,50
ISBN: 9789492952974