image_pdfimage_print

Museo Aeronautiko Curaçao

Auteur en foto’s: Ronald Schnitker

Op Curaçao staat een bijzonder luchtvaartmuseum: Aeronautiko Curaçao, dat gevestigd is in een bijgebouw achter in de tuin van luchtvaart enthousiast Cedric Bronswinkel, oprichter en beheerder van dit museum.

Cedric Bronswinkel toont zijn verzameling

Geschiedenis van de luchtvaart op Curaçao

Een indrukwekkende verzameling van de luchtvaartindustrie en geschiedenis van Curaçao en de voormalige Nederlandse Antillen dat aanvangt in het begin van de vorige eeuw.

Het museum heeft een kerncollectie van verschillende schaalmodellen, foto’s, literatuur en digitale media die je mee terug in de tijd nemen. Getoond worden o.a. de eerste gasballon die in 1912 opsteeg van Pietermaai, de Dornier WAL I-DOOR, een watervliegtuig dat vanaf 1925 vanaf de Annebaai opereerde, de Fokkers FXVIII ‘De Snip’ en ‘De Duif’ die in de jaren dertig voor het KLM West Indisch Bedrijf vluchten tussen de eilanden en Venezuela uitvoerden, het bezoek van Charles Lindbergh en zijn vrouw aan Curaçao op 28 september 1929.

Lynx-ruimtevliegtuig

Maar ook ontbreken niet de hedendaagse gebruikers van het eiland zoals de KLM en de Marine Luchtvaart Dienst. Aan het eind van de rondgang vinden we een schaalmodel van de Lynx Mark II, een ruimtevliegtuig. De Lynx zou onder meer gebruikt worden ruimtetoerisme vluchten vanaf de ruimtehaven Caribbean Spaceport op Curaçao (vliegveld Hato). In 2016 werd de ontwikkeling van de Lynx stilgelegd en een jaar later ging XCOR, het Amerikaanse bedrijf dat het Lynx-ruimtevliegtuig ontwikkelde, failliet en kwam er definitief een eind aan de ontwikkeling.

Lynx-ruimtevliegtuig

De collectie van dit bijzondere luchtvaartmuseum is een must als je van luchtvaart houdt en meer wilt weten over de geschiedenis van de luchtvaart op Curaçao en de luchtvaartmaatschappijen die dit eiland aandien, waaronder KLM, ALM, DAE, Air Aruba en Divi Air. Cedric Bronswinkel vertelt je met veel enthousiasme verhalen en over bewaard gebleven artefacten uit de rijke luchtvaartindustrie van het eiland. Veel van het tentoongestelde materiaal, waaronder foto’s, uniformkleding e.d. is door oud-luchtvaartpersoneel en bewonderaars van het museum welwillend overgedragen om aan de collectie toe te voegen. En voor zover Cedric Bronswinkel modellen van vliegtuigen niet elders kon aanschaffen zijn deze door hem zelf op schaal nagebouwd.

Margareth Abraham

Een speciaal plekje heeft gekregen ALM stewardess Margareth Abraham die op 2 mei 1970 omkwam tijdens ALM Antillean Airlines vlucht 980 die op weg was vanaf JFK Airport in New York City naar Princess Juliana International Airport op Sint Maarten. Na verschillende mislukte landingspogingen was de brandstof van het vliegtuig op en maakte het een gedwongen waterlanding in de Caribische Zee op 48 km voor de kust van St. Croix. 40 inzittenden overlevenden de ramp, maar 23 anderen, waaronder ALM stewardess Margareth Abraham lieten het leven.

Waar vind ik het museum?

Het Museo Aeronautiko Curaçao bevindt zich in het plaatsje Tera Cora aan de Kaya Karbonstein, niet ver van de doorgaande weg naar Westpunt.
Om niet het risico te lopen voor een gesloten deur te komen staan verdient het aanbeveling om van tevoren een afspraak te maken. Cedric: “toch gebeurt het regelmatig dat bemanningsleden die enkele dagen op Curaçao verblijven mijn straat inrijden, vaak op goed geluk. Ze toeteren een paar keer en wachten dan even af of ik naar buiten kom. Ben ik er, dan laat ik ze natuurlijk graag het museum zien”. 

Voor meer informatie:

Cedric Bronswinkel
Museo Aeronautiko Curaçao
Tera Kora 155; Curaçao;
Home telephone: (5999) 8648469
Cell: (5999) 5221208
Facebook: @MuseoAeronautiko
Email: c_bronswinkel@yahoo.com